Misel ob koncu kampanje

Spoštovane sodelavke, sodelavci, študentke in študenti,

kampanja pred letošnjimi rektorskimi volitvami je nenavadno dolga. K sreči je potekala v zelo pozitivnem duhu in nam kandidatom ponudila dovolj možnosti, da predstavimo svoje programe, stališča in osebnosti.

Na tem mestu bi se želel zahvaliti vsem, ki ste spremljali predvolilno kampanjo, in še posebej tistim, ki ste sodelovali na okroglih mizah in drugih soočenjih rektorskih kandidatov ter s konstruktivnimi, vsebinsko polnimi vprašanji prispevali k pojasnjevanju ključnih problemov naše in v veliki meri vsake (slovenske) univerze. Takšno obnašanje gotovo prispeva k ohranjanju alme mater na nivoju akademske – raziskovalne, izobraževalne in družbeno odgovorne – ustanove.

Žal sem bil seznanjen z dejstvom, da ste nekateri od vas v prejšnjem tednu na svoje elektronske naslove prejeli pismo, katerega osnovni namen je bil diskreditirati mene kot kandidata za rektorja Univerze v Mariboru na osnovi pravno neutemeljenih navedb o mojem delu v času, ko sem bil prorektor za finančne zadeve na Univerzi v Mariboru. Morda se je kdo med vami z omenjeno vsebino pisma seznanil tudi na spletnem portalu, ki v svoji želji po objavljanju kakršnihkoli senzacionalističnih novic brez razmisleka objavi nepreverjene informacije in ob tem na svoji spletni strani brez zadržkov krši tudi avtorske pravice z objavo k članku pripetega avtorsko zaščitenega slikovnega gradiva. Zaskrbljujoče pa je, da je trenutno vodstvo Univerze v Mariboru na sistemu za upravljanje uradnih spletnih strani naše univerze dopustilo objavo dokumentov, ki so v pismu navedeni kot priloge in ki vsebujejo osebne podatke prizadetih, s čimer je bila kršena Uredba o varstvu osebnih podatkov – GDPR, ki določa nove smernice varovanja osebnih podatkov, in to prav na dan, ko je stopila v veljavo. Nadaljevanje teh ravnanj je sledilo na zadnji predstavitvi kandidatov za rektorja na članicah s področja tehnike, kjer je neznan posameznik, ki se je lažno predstavil, s pripravljeno vsebino podajal lažne informacije in popačena dejstva. Takšna dejanja je potrebno obsoditi. Za kandidaturo sem se odločil, da prekinemo s takšnim ravnanjem, da nehamo z blatenjem zaposlenih, ki ne sodijo v »naš tabor«, da se nehamo deliti na naše in vaše.

To škodljivo prakso moramo prekiniti. Zaposlenim je prepotrebno zagotoviti ustvarjalni delovni mir, pedagoško in raziskovalno delo brez nepotrebnih afer. Ne morem obljubiti, da afer ne bo. Tisti, ki so kariere zgradili s pomočjo manipulacij, ne bodo odnehali. Obljubim pa lahko, da bom skupaj s sodelavci in vsemi vami vložil maksimalne napore, da se bo naša univerza vrnila k osnovnemu poslanstvu – vzgajati in izobraževati študente, delati v svobodnem duhu in raziskovalno sodelovati. Univerza v Mariboru mora postati univerza, na katero se bodo študentje vpisovali zaradi njenega ugleda.

Poslanstvo Univerze v Mariboru, vsaj tako imamo zapisano na naši spletni strani, temelji na iskrenosti, radovednosti, ustvarjalnosti, svobodi duha, sodelovanju in izmenjavi spoznanega v znanosti, umetnosti in izobraževanju. Univerza v Mariboru v skrbi za človeka in trajnostni razvoj bogati zakladnico znanja, dviguje raven zavedanja, krepi humanistične vrednote, kulturo dialoga, kakovost bivanja in globalno pravičnost. Čas je, da te besede spremenimo v dejanja!

Potem nam ostane le še eno: da se volitev udeležimo v čim večjem številu in da Univerza v Mariboru dobi rektorja, ki ga potrebuje. Zasluži si gotovo najboljšega!

Lep pozdrav,
Zdravko Kačič