Misel pred drugim krogom volitev

Spoštovane sodelavke, sodelavci, študentke in študenti!

Iskrena zahvala vsem, ki ste se udeležili volitev v prvem krogu. Želim si, da bi bile vaše sodelavke in sodelavci ter študentke in študenti seznanjeni tudi z mojo zahvalo, ki je zaradi veljave Uredbe GDPR sam ne morem poslati preko poštnega seznama. Bom pa vesel, v kolikor jo boste delili s svojimi kolegicami in kolegi.

V mojem programu za rektorja Univerze v Mariboru in na predstavitvah po članicah ste se lahko seznanili s smernicami mojega delovanja, v kolikor mi boste zaupali položaj rektorja Univerze v Mariboru. V predvolilni kampanji sem odgovarjal na z vaše strani podana konstruktivna, vsebinsko polna vprašanja, s čimer ste prispevali k pojasnjevanju ključnih problemov naše in v veliki meri vsake (slovenske) univerze. Takšno obnašanje gotovo prispeva k ohranjanju alme mater na nivoju akademske – raziskovalne, izobraževalne in družbeno odgovorne ustanove.

Na žalost se je tudi v teh volitvah pokazalo, da posamezniki ne premorejo dolžnega akademskega spoštovanja, saj se na spletnem portalu, ki v svoji želji po objavljanju kakršnihkoli senzacionalističnih novic brez razmisleka objavi nepreverjene informacije, piše o lažeh in potvarjanju resnice.

To škodljivo prakso moramo prekiniti. Pedagoškim, nepedagoškim, raziskovalnim delavcem ter študentom je prepotrebno zagotoviti ustvarjalni delovni mir, pedagoško in raziskovalno delo brez nepotrebnih afer. Trdno stojim na preseganju preteklosti, neizključevanju, prepoznavanju in priznavanju razlik med članicami ter zagotavljanju sistemskih zakonskih rešitev na področju dolgoročnega stabilnega financiranja univerze in njenih članic ter doseganja pasovnega financiranja izobraževalne in temeljne raziskovalne dejavnosti. Blatenje kolegov kandidatov za rektorja in potvarjanje resnice mi je tuje, prav tako negativno izpostavljanje ene fakultete proti ostalim.

V kolikor mi boste zaupali položaj rektorja Univerze v Mariboru, vam zagotavljam, da bom skupaj s sodelavci in vsemi vami vložil maksimalne napore, da se bo naša univerza vrnila k osnovnemu poslanstvu – vzgajati in izobraževati študente, delati v svobodnem duhu in raziskovalno sodelovati. Univerza v Mariboru mora postati univerza, kjer se na zaposlene ne bo dvigovalo glasu, kjer zaposlenih ne bo strah in na katero se bodo študentje vpisovali zaradi njenega ugleda.

Poslanstvo Univerze v Mariboru, vsaj tako imamo zapisano na naši spletni strani, temelji na iskrenosti, radovednosti, ustvarjalnosti, svobodi duha, sodelovanju in izmenjavi spoznanega v znanosti, umetnosti in izobraževanju. Univerza v Mariboru v skrbi za človeka in trajnostni razvoj bogati zakladnico znanja, dviguje raven zavedanja, krepi humanistične vrednote, kulturo dialoga, kakovost bivanja in globalno pravičnost. Čas je za spremembe. Čas je, da te besede spremenimo v dejanja!

Potem nam ostane le še eno – da se volitev tudi v drugo udeležimo v čim večjem številu in da Univerza v Mariboru dobi rektorja, ki ga potrebuje.

Lep pozdrav
Zdravko Kačič