Zahvala volivkam in volivcem ob izvolitvi za rektorja Univerze v Mariboru

Spoštovane sodelavke in sodelavci, drage študentke in študenti Univerze v Mariboru!

Iskreno se vam zahvaljujem, da ste me v preteklih dveh mesecih, mnogi pa tudi že prej, podpirali. Vaša podpora me je prepričala, da sem v tekmi za rektorsko mesto vztrajal do konca. Ta podpora ni bil samo oddan glas zame na volitvah, pač pa me je vsako odobravanje ali polemiziranje mojih misli in besed na soočenjih utrjevalo v prepričanju, da lahko zmagajo ideje in rešitve, ki so drugačne od obstoječih. Vsako srečanje na hodnikih fakultet in univerze, ki se je morda zdelo vsakdanje, a je v sebi skrivalo besede podpore moji kandidaturi, mi je dalo vedeti, da potrebujemo rektorja, ki bo našo univerzo peljal po drugačni poti.

Skozi volilno kampanjo sem poudarjal akademske vrednote izobraževanja, raziskovanja in družbene odgovornosti. Vedno sem jim sledil in tako bo tudi v prihodnje. A kot rektor želim iti še korak dlje: želim postaviti temelje, torej zagotoviti sistemske rešitve, da bo po teh poteh lahko hodil vsakdo izmed nas. Želim, da delovno mesto in študij na Univerzi v Mariboru ne bosta več prepuščena iznajdljivosti posameznika, da si ustvari normalne pogoje za delo in študij, pač pa morajo normalni delovni pogoji postati minimalni standard, v katerem ustvarjamo. Iz iznajdljivosti pa naj vrejo vsebine, znanstvene in pedagoške metode, ki bodo dvigovale rezultate mariborske univerze na mednarodnih lestvicah in njen ugled v lokalnem okolju.

Drage sodelavke in sodelavci, študentke in študenti, še enkrat hvala za podporo in zaupanje. Sprejemam ju kot odgovornost, da bom kakovostno vodil našo univerzo. V prihajajočem mandatu nas čaka veliko zahtevnih nalog in najbolje je, da se jih čim prej lotimo. V takšnem, delovnem duhu vam že zdaj želim prijetno poletje, odpočijte si, kolikor lahko, in začnimo novo akademsko leto z novo energijo in zagonom. Za univerzo, Univerzo v Mariboru!

S spoštovanjem,
Zdravko Kačič